“Weer een beetje mens worden”

Kamp je met psychische problemen of een drugsverslaving? Zink je weg in eenzaamheid of heb je geen dak boven je hoofd? In Amsterdam kun je dan aankloppen bij De Regenboog Groep. Voorlichter Jola Gosen werkt met hart en ziel bij deze stichting en op 14 maart neemt ze deel aan de Sheltersuit Sleep Out.

Jola vertelt dat ze eerder bij KNGF Geleidehonden heeft gewerkt. “Daar draait alles om het vergroten van de zelfredzaamheid van blinden en slechtzienden. Bij De Regenboog Groep streven we hetzelfde na. Kwetsbare inwoners van Amsterdam weerbaarder maken, zodat ook zij het beste uit zichzelf kunnen halen.”

"Ik ben van mening dat iedereen met wie het even minder gaat hulp en een kans verdient, en zelfs een derde of een vierde kans.”

Maar hoe laat je mensen het heft weer in eigen handen nemen? Bij De Regenboog Groep helpen maatjes eenzame Amsterdammers. Ze assisteren mensen zonder sociaal vangnet. Ook verslaafden en mensen met een psychiatrische achtergrond worden gekoppeld aan een buddy. Verder ondersteunt de stichting mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. “Al deze kwetsbare groepen liggen dicht bij mijn hart. Ook in mijn eigen omgeving worstelt iemand met een verslaving. Ik ben van mening dat iedereen met wie het even minder gaat hulp en een kans verdient, en zelfs een derde of een vierde kans.”

Even mens zijn

De Regenboog Groep runt acht inloophuizen voor dak- en thuislozen in het centrum van Amsterdam. Het betreft dagopvang waar daklozen na een zware nacht op straat terecht kunnen. Dagelijks maken zo’n 550 Amsterdammers gebruik van deze onderkomens. “In een inloophuis worden daklozen weer een beetje mens”, zegt Jola. Ze krijgen een kop koffie, een warme maaltijd en de gelegenheid om te douchen. “Daklozen zijn voortdurend aan het lopen. Continu worden ze opgejaagd. Je mag als dakloze namelijk niet lang op dezelfde plek bivakkeren.”

Onder de Pannen

Om als dakloze in de hoofdstad in aanmerking te komen voor de nachtopvang moet je uit Amsterdam komen en rechthebbende zijn. “Mensen die door een scheiding of faillissement hun huis zijn kwijtgeraakt krijgen namelijk het stempel ‘zelfredzaam’. Ze zijn niet verslaafd of in de war en daarom hebben ze geen recht op deze gemeentelijke voorziening. Het zijn economische daklozen.”

Wie zijn huis kwijt is geraakt, loopt echter een groot risico om verder af te glijden. “Om dit te voorkomen zijn we gestart met Onder de Pannen.” Dat is een project, waarbij Amsterdammers een kamer kunnen aanbieden aan een economische dakloze. Voor de huurder duurt de huurovereenkomst maximaal een jaar. De verhuurder mag daarna zijn kamer weer verhuren aan een andere economische dakloze die op zoek is naar een eigen plek.

“Voordeel van het project is dat mensen niet meer van bank naar bank gaan. Ze krijgen een eigen plek om tot rust te komen en zaken te regelen."

Het koppelen van dakloze en kameraanbieder loopt via De Regenboog Groep.
“Het is een win-win-situatie, want aanbieders van kamers krijgen een vergoeding van rond de €200,- ”, legt Jola uit. Voorheen was de kostendelersnorm een obstakel, maar dat is niet langer het geval. “Voordeel van het project is dat mensen niet meer van bank naar bank gaan. Ze krijgen een eigen plek om tot rust te komen en zaken te regelen, zoals het zoeken van een baan. De Regenboog Groep heeft nog steeds mensen nodig die een kamer willen aanbieden.”

Distributie Sheltersuits

“De Nederlandse daklozenproblematiek speelt vooral in de vier grote steden”, zegt Jola. “Medewerkers van onze stichting kennen veel van de Amsterdamse daklozen.” Ze zijn daarmee de oren en ogen voor de Sheltersuit Foundation in de hoofdstad.
Sheltersuits vertegenwoordigen een behoorlijke waarde en het uitreiken van de pakken gebeurt zorgvuldig. “Het locatiehoofd van inloophuis Oud-West heeft bij het inloophuis in Oud-West al 50 pakken uitgedeeld aan daklozen die er dankbaar gebruik van maken. We zijn als het ware een distributiekanaal voor Sheltersuit.”

Aandacht voor groeiend probleem

Jola zamelt momenteel geld in voor de Sheltersuit Sleep Out op haar persoonlijke pagina “Ik ga gezellig een nachtje doorbrengen samen met andere deelnemers”, zegt Jola over het event. Het is niet te vergelijken met de dagelijkse realiteit voor daklozen. Zij worden weggejaagd en weten niet waar ze ‘s avonds hun hoofd veilig kunnen laten rusten.”

Volgens Jola staan veel Nederlanders niet stil bij het groeiende probleem van dakloosheid. “Daarom gaan we op 14 maart aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp. Als backpacker heb ik nachten doorgebracht op veel afgelegen en sobere plekken. Toch is dat niet te vergelijken met dakloosheid, want na mijn reis stap ik weer in mijn eigen bed. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd.”

Youp Meek
Youp Meek