logo

Warmte geven, vooroordelen wegnemen

Sleep Out

Gedreven en geëngageerd. Zo kun je Jeannette Ooink omschrijven. Ze werkt al 24 jaar bij Tactus, de laatste jaren als communicatiespecialist. Haar missie? Vooroordelen rond verslaving en dakloosheid wegnemen. Jeannette:

“Verslaving, psychische problemen en dakloosheid gaan vaak samen. Dat is het klassieke beeld van de zwerver. Toch zie je dat ook de ‘gewone’ man vaker in de knoei komt. Bijvoorbeeld door financiële problemen of een echtscheiding. Misschien is het moeilijk voor te stellen, maar echt iedereen kan op straat belanden.

Gelukkig zijn er in Nederland instanties die hulp bieden. Zo richt Tactus zich op het oplossen van de verslavingsproblematiek en ook bieden we psychische zorg. Een organisatie als het Leger des Heils regelt vaak de nachtopvang.

Natuurlijk speelt deze problematiek ook buiten Nederland. Mijn partner Ahmet verblijft momenteel in Roemenië, o.a. om daklozen te helpen en dat bezoek laat hem niet onberoerd. Hij ziet daar complete probleemfamilies die in getto's leven. Zonder een uitzicht op hulp of betere tijden.”

Hulp voor mensen in de marge

“Daklozen zijn vaak uitgesloten van de maatschappij. Daarom vind ik de Sleep Out zo’n positief initiatief. Samen gaan we aandacht vragen voor deze groep waar de samenleving liever niet mee wordt geconfronteerd.

Natuurlijk begrijp ik na een nachtje buiten slapen niet hoe het is om als dakloze te leven. Wij liggen tijdens de Sleep Out gezellig met een groep bij elkaar, maar een dakloze brengt de nacht alleen en ongezien door. Vaak in eenzaamheid en daar wil ik graag verandering in brengen. Daarom doe ik mee.

Bas en Jeannette

Door mijn werk weet ik dat er daklozen zijn die niet geholpen willen worden. Soms is er ook niet direct een oplossing voorhanden. Juist voor die groep in de marge zijn sheltersuits belangrijk, omdat deze pakken basisbescherming bieden aan de meest kwetsbaren.

Ik zie het als een vorm van eerste hulp, waarna instanties een vinger aan de pols kunnen houden. Als iemand er aan toe is, kan hij vervolgens meer hulp krijgen. Hij is dan ‘in the picture’ bij de instanties.”

Fraai & praktisch ontwerp

“De maatschappelijke betrokkenheid die ik zie bij de medewerkers van Sheltersuit, heb ik zelf ook. Met mijn hartsvriendin Wilma heb ik Awearness Fashion opgericht. Onze stichting promoot duurzaamheid in mode, zodat je als consument makkelijk je kledingkast kan verduurzamen. De consument kent de verborgen ‘achterkant’ van de mode industrie namelijk niet. De werkomstandigheden in de buitenlandse naaiateliers zijn slecht en bovendien is het productieproces vaak vervuilend en weinig duurzaam.

Ook daarom spreekt de Sheltersuit Foundation me enorm aan. De pakken vind ik heel slim en mooi vormgegeven. Een praktische oplossing voor daklozen, gemaakt van gerecyclede materialen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Briljant!”

Kom in actie

“Mijn doel is om €1200 op te halen en ik ben al een eind op weg. Heel blij ben ik met de donatie van stichting Socialrun. Zij organiseren jaarlijks een estafetteloop van 555 kilometer rond het IJsselmeer waarmee ze aandacht vragen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en verslaving. Het doel van de Socialrun is dus een inclusieve samenleving waarin iedereen kan participeren.

Zo zie je dat iedereen kan werken aan een mooiere samenleving. Als we samen in actie komen, zijn we in staat om bergen te verzetten. Daarom doe ik mee aan de Sleep Out. Om aandacht te vragen voor daklozenproblematiek. Doe jij ook mee?”

Wil jij Jeannette steunen? Bezoek dan haar persoonlijke actiepagina.

Youp Meek
Youp Meek
Sheltersuit Sleep Out