logo

Team Twepa loopt hard voor kwetsbare daklozen

Daklozenproblematiek

Twentse nuchterheid en naoberschap. Het zijn kernwaarden van Twepa: een facilitaire servicegroothandel uit Enschede bestaande uit 50 medewerkers.

Rick de Wals werkt als accountmanager Zorg en Dienstverlening bij het Twentse bedrijf. Vorig jaar heeft hij een persoonlijk doel gesteld. Op 19 april loopt hij de halve marathon van Enschede, maar dat doet hij niet in z’n eentje zoals hij aanvankelijk dacht.

Het team

“Een collega kreeg lucht van mijn plan”, zegt Rick lachend. “Hij stelde voor mijn deelname te koppelen aan een goed doel.” Nadat hij even op die suggestie had gebroed, herinnerde Rick zich de Sheltersuit Foundation. “Ik volg de organisatie namelijk op LinkedIn. Bas Timmer ken ik niet persoonlijk, maar hij komt over als een gewone Enschedese jongen en dat past wel bij Twepa. De keuze voor Sheltersuit was daarna snel gemaakt.”

Coen, Rick, Dennis en Arnoud, Twepa.                           Coen, Rick, Dennis en Arnoud, Twepa.

Collega’s Coen Brinkman, Dennis Agterbos en Arnoud Hoemakers raakten vervolgens geïnspireerd door Rick’s deelname. Ook zij gaan de ruim 21 kilometer nu hardlopend afleggen in de straten van Enschede. “Natuurlijk laten we ons sponsoren en samen willen we 4500 euro ophalen. Van dat bedrag kunnen 15 Sheltersuits worden geproduceerd.”

Het bedrijf

De facilitaire servicegroothandel Twepa bestond in 2019 negentig jaar. Eigenaars zijn de broers Coen en Rik Brinkman. “Naast de Zorg & Dienstverlening richten we ons ook op de Industrie, Food en Retail”, zegt Rick. “Verder maakt de Twentsche Dozencentrale deel uit van het bedrijf.”

Voor dozen, verpakkingen, disposables, bedrijfskleding, schoonmaakbenodigdheden en kantoorartikelen ben je als onderneming dus aan het goede adres bij Twepa. “We leveren producten aan duizenden klanten, voornamelijk in Twente en de Achterhoek”, vervolgt Rick. “Denk bijvoorbeeld aan disposables, waarvoor we trouwens steeds vaker duurzame alternatieven verkopen.”

Nadat hardloopteam Twepa vorm had gekregen, heeft Rick contact opgenomen met de Sheltersuit Foundation. “We hebben een rondleiding gekregen in de Spinnerij waar hun naaiatelier is gevestigd. Prachtig om de bevlogenheid te zien bij alle medewerkers. Met veel plezier volg ik de groei van dit Enschedese initiatief. Ze zitten inmiddels al in New York en Zuid-Afrika!”

Team Twepa op bezoek bij de Sheltersuit Foundation.                           Team Twepa op bezoek bij de Sheltersuit Foundation.

De training

Rick vertelt dat hij in zijn jeugd een paar keer de halve marathon heeft gelopen. “In mijn jonge jaren heb ik het CIOS gedaan, maar inmiddels ben ik 20 jaar ouder en wat kilo’s rijker.” Hij probeert daarom regelmatig te trainen, maar een verhuizing heeft dat schema enigszins in de war geschopt. “Als ik die eerste 15 kilometer maar doorkom”, zegt Rick over zijn deelname aan de halve marathon. Hij legt uit dat de laatste 6 kilometer vaak op karakter gaan. “Dan staan er bekenden en toeschouwers langs de weg die je aanmoedigen”, zegt
Rick lachend.

Naast al dat trainen, werkt hardloopteam Twepa ook hard om sponsors te vinden. Het bedrijf zet de nieuwsbrief en social media in om relaties over de hardloopactie te informeren. “Mijn partner werkt in het ziekenhuis”, zegt Rick “Natuurlijk worden daar ook flyers uitgedeeld met de vraag om ons te sponsoren.”

De neerwaartse spiraal doorbreken

De accountmanager is blij dat Twepa een steentje bijdraagt om de daklozenproblematiek aan de kaak te stellen. “Het is te triest voor woorden dat mensen in Nederland op straat moeten slapen. Tegenwoordig zijn er gescheiden vaders die de nacht buiten moeten doorbrengen. Wel een baan, maar geen thuis. Voor je het weet zit zo iemand in een neerwaartse spiraal. Twepa zet zich graag in om deze kwetsbare mensen te helpen.”

Youp Meek
Youp Meek
Sheltersuit Sleep Out