logo

Overlevingspakken naar de kinderen op Samos

Samos

Noodoproep voor Samos

Een week geleden deden wij de noodoproep voor Samos, een klein Grieks eiland, waar duizenden vluchtelingen vast zitten en zich met moeite proberen te beschermen tegen de kou. Door de winter en de schaarste aan hulpvoorzieningen, zoeken mensen hopeloos naar alternatieven om warm te blijven en heerst er hoge nood. Hierdoor is er op Samos een zeer gevaarlijke situatie ontstaan; waardoor het vorige week nog onmogelijk was voor Sheltersuit om voet aan land te krijgen en daarmee alle slachtoffer te voorzien van Sheltersuits, warme jassen met aanristbare slaapzakken. Inmiddels zijn er dankzij jullie 850 Sheltersuits onderweg vanuit Enschede naar Samos!

Kinderen gaan een warmere februari tegemoet met Sheltersuit

Naar schatting verblijven er ongeveer 5000 slachtoffers, waaronder 1000 kinderen in en rondom het vluchtelingenkamp op Samos. Dankzij jullie hulp en het delen van onze noodoproep, kunnen zo'n 1000 kinderen uitkijken naar een warmere februari. Op Samos worden de 850 Sheltersuits aangevuld met gedoneerde kledingstukken om alle kinderen te helpen. We lossen de oorzaak van het probleem natuurlijk niet op, maar bieden wel steun bij de gevolgen ervan.” aldus Bas Timmer. Er zijn helaas zoveel mensen in nood, waardoor het onmogelijk is voor Sheltersuit om in zo’n korte tijd iedereen te helpen. "Wij hebben simpelweg niet genoeg geld en capaciteit om op korte termijn alle mensen op Samos te voorzien van warmte. Het doet me pijn om zoveel leed te zien en maar een deel van de mensen een oplossing te geven.

Sheltersuit-team naast volgeladen truck met 850 Sheltersuits
foto: Sheltersuit-team naast volgeladen truck met 850 Sheltersuits voor de kinderen in Samos. “Wij gaan niet bij de pakken neerzitten, en willen deze winter nog meer slachtoffers voorzien van onze warme jassen”

Distributie door hulporganisaties op Samos

Bas Timmer, oprichter van Sheltersuit, kan de wind- en waterdichte jassen met aanristbare slaapzak vanwege de gespannen situatie niet zelf uitdelen. Het distribueren van de pakken wordt nu mogelijk door de samenwerking tussen meerdere organisaties die ter plaatse zijn. Deze hebben al een vertrouwensband met de slachtoffers opgebouwd en kunnen dit daarom relatief veilig doen. De pakken zullen in de loop van volgende week worden uitgedeeld.

Nood is groot

Het is gewoon verschrikkelijk zwaar, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten! Wij zijn blij dat we deze kinderen warmte kunnen geven en gaan door met onze campagne om meer mensen warm te houden. Ons doel is om deze winter 3000 Sheltersuits uit te delen aan de oorlogsslachtoffers. Daarom zullen we ook de komende weken weer volop aan de slag gaan om nog meer pakken te maken, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Sheltersuit dankbaar voor gehoor aan oproep

Niet alleen op de Griekse eilanden, maar ook op andere opvanglocaties. Zo onderzoeken we nu ook de mogelijkheid om een kleinere distributie te organiseren bij Duinkerke. Zo kunnen we onze drie locaties toch bezoeken en dat allemaal dankzij uw steun. Het blijft fantastisch om te ervaren hoe betrokken zoveel mensen zijn bij het werk van Sheltersuit. Namens het hele team, en alle slachtoffers: heel veel dank voor jullie warme harten, ook in 2019"

Jij kan ons helpen

Geef jij de warmte door in 2019? Help ons om ons doel van 3000 uitgedeelde Sheltersuits te halen! Met jouw maandelijkse donatie kunnen wij keihard verder met productie en distributie?

Youp Meek
Youp Meek