logo

Sheltersuit ambassadeur in Duitsland

Daklozenproblematiek

Felix Schmitz helpt mee om de Sheltersuit Foundation in Duitsland op de kaart te zetten. Hieronder doet hij zijn verhaal en ervaar je hoe het is om een nacht als dakloze door te brengen.

Wat doe je in het dagelijks leven Felix?
"Momenteel woon ik in Bayreuth in het noorden van de deelstaat Beieren. Daar volg ik een dubbelprogramma Filosofie & Economie aan de universiteit."

Hoe heb je de Sheltersuit Foundation leren kennen?
“Ieder jaar organiseren we op de universiteit een conferentie gericht op de toekomst: de bayreuther dialoge. Het thema verschilt van jaar tot jaar, maar het ligt altijd op het snijpunt van maatschappij, filosofie, politiek en economie. Ik maak deel uit van het team dat het programma voor de conferentie vormgeeft.”

Sociale ondernemers met een voorbeeldfunctie

Jullie reiken ook een prijs uit?
“Inderdaad, de Vorbildpreis. Daarmee zetten we een persoon in het zonnetje die zich heeft onderscheiden op grond van zijn maatschappelijke engagement. De winnaar is altijd een rolmodel, een inspiratie voor anderen. Zo heeft Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus in het verleden de Vorbildpreis gewonnen voor zijn pionierswerk op het gebied van microkrediet en microfinanciering.”

Sheltersuit Foundation: netwerken in Duitsland

En zo heb je Bas Timmer ontmoet?
“In 2019 heeft Bas de prijs in ontvangst mogen nemen. Ik kwam hem én de Sheltersuit Foundation op het spoor door online te zoeken op ‘jonge sociale ondernemers’. Als team dat het programma samenstelt voor de bayreuther dialoge, vonden we het belangrijk om aandacht te geven aan de groeiende daklozenproblematiek en het uitdelen van Sheltersuits.”

Maar daar bleef het niet bij?
“Om een beter beeld te krijgen van de Sheltersuit Foundation ben ik afgereisd naar Enschede. Daar heb ik op kantoor en in het naaiatelier vele bevlogen medewerkers ontmoet. Ook heb ik natuurlijk geld ingezameld voor de Sheltersuit Sleepout!

Inmiddels ben ik druk in de weer om het netwerk van de Foundation in Duitsland uit te breiden. Ik leg contacten met Duitse daklozenorganisaties, zoals opvang- en inloophuizen. Het is belangrijk dat Sheltersuits terecht komen bij daklozen die de pakken het hardst nodig hebben. Verder doe ik mijn best om geld op te halen en om materialen in te zamelen, zodat we meer Sheltersuits kunnen produceren.

Om een lang verhaal kort te maken. We proberen om vaste voet aan de grond te krijgen in Duitsland, om de Foundation onder de aandacht te brengen van diverse media.”

Kruip in de huid van een dakloze

Je hebt ook een nacht met een Sheltersuit op straat doorgebracht?
“Stilaan ben ik me meer gaan inzetten voor de Sheltersuit Foundation. Ik heb inmiddels vele daklozen gesproken, geluisterd naar hun verhalen. Toch wilde ik graag één nacht doorbrengen om enigszins te voelen hoe het voor deze mensen is. Telkens weer een slaapplaats zoeken, de kou trotseren, de nachten overleven. Samen met Paulina die ook bij de bayreuther dialoge betrokken is, heb ik afgelopen winter een nacht buiten geslapen.

We kregen tijdens onze zoektocht naar een slaapplaats nog een tip van een dakloze, maar uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een droogstaande fontein in een park. Op de bodem lag een bed van herfstblad waardoor we betrekkelijk comfortabel hebben gelegen. Natuurlijk was dat vooral te danken aan onze Sheltersuits. De Beierse publieke omroep BR24 heeft er aandacht aan geschonken.”

Sheltersuit_SleepoutBR_Bayreuth_subtitlesWat is je vooral bijgebleven van deze nacht?
“Door deze ervaring kan ik me beter voorstellen hoe moet zijn als je plotseling je vertrouwde thuis kwijt bent. Dat is zo’n ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Wat me verder opviel is dat de tijd op straat heel langzaam verstrijkt. Ook snap ik beter hoe belangrijk het is om je aan een vaste routine te houden.

Het was die nacht behoorlijk kil, maar nogmaals, de Sheltersuit heeft me prima warm gehouden. Ik heb zelfs mijn schoenen uitgedaan in de fontein zonder koude voeten te krijgen.”

Sheltersuits voor daklozen rond Bayreuth

Heb je al Sheltersuits uitgedeeld?
“Dat gaat binnenkort gebeuren! In Bayreuth staat Haus Cosima, een tijdelijke opvang voor daklozen. De opvang wordt gerund door de gemeente en een kerk. In Haus Cosima is altijd personeel aanwezig om daklozen bij te staan. Vanzelfsprekend kent het personeel de mensen die in de regio op straat bivakkeren. Daarom ontvangen zij binnenkort tien Sheltersuits die ze naar eigen inzicht kunnen uitdelen.”

Sheltersuit Foundation: netwerken in Duitsland

Hoe gaat het nu verder?
“Dakloosheid is op dit moment een belangrijk thema in Duitsland. Politiek en media pikken het onderwerp op. Zelf ben ik vastberaden om de Sheltersuit Foundation in Duitsland op de kaart te zetten. De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Onze doelen zijn glashelder: meer pakken distribueren, meer materialen voor de productie van pakken inzamelen en meer giften en donaties verkrijgen.”

Youp Meek
Youp Meek