Leger des Heils: actief voor mensen zonder sociaal vangnet

Onder de brug slapen terwijl de auto’s boven je hoofd voorbij razen. Tussen de struiken bivakkeren in een haveloos tentje. Rotterdammer Cor van Herpen heeft in zijn 24 jaar bij het Leger des Heils al veel schrijnende gevallen van dakloosheid meegemaakt. Toch heeft hij elke dag opnieuw de energie om mensen aan de zelfkant van de maatschappij te helpen.

De mouwen opstropen, nooit opgeven

“Vanuit mijn levensovertuiging zet ik me graag in voor kwetsbare mensen in onze samenleving”, zegt Cor. “Ik geloof echt in de menselijke veerkracht. Dat iemand in staat is om te veranderen. Soms gaat dat met vallen en opstaan en lukt het bijvoorbeeld pas bij de 20ste poging om van een verslaving af te komen. Ik word vrolijk als ik zie dat mensen langzaam opkrabbelen. Als ze dankbaar zijn voor onze hulp is dat helemaal mooi.”

Cor regelt in de regio Rotterdam de facilitaire zaken voor de verschillende locaties van het Leger des Heils. Ook werkt hij een aantal uur als veldwerker. Het Rotterdamse Leger des Heils heeft onder andere RIBW’s (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen) en een speciale opvang voor vrouwen die te maken hebben met schulden of huiselijk geweld. Verder zijn er in de havenstad maar liefst vier nachtopvangen die vanwege de coronacrisis momenteel 24/7 open zijn.

Vertrouwen is de basis

Als veldwerker wandelt Cor door de wijken rond de opvanglocaties. “Ik spreek ‘onze jongens’ aan wanneer ik zie dat ze overlast veroorzaken. Denk aan het rondlopen met een blik bier of drugsgebruik. In 99 van de 100 gevallen gaat dat in een gemoedelijke sfeer.”

“Het is altijd spannend hoe iemand reageert tijdens die eerste contacten op straat. Of hij open staat voor hulp.”

Voor de veldwerkers van het Leger de Heils is het winnen van het vertrouwen de eerste stap. Pas daarna kan er doorgevraagd worden naar de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een dakloze. De veldwerkers leggen vervolgens uit dat bij het Leger des Heils een verpleegkundige of arts kan worden geraadpleegd. “Het is altijd spannend hoe iemand reageert tijdens die eerste contacten op straat. Of hij open staat voor hulp.”

Niemand hoeft tussen wal en schip te vallen

Cor vertelt dat er meerdere Rotterdamse organisaties zijn die maatschappelijke hulp en opvang bieden. Ze hebben allemaal hun eigen specialiteit. “Af en toe komen we op straat bijvoorbeeld daklozen uit MOE-landen tegen. Dat zijn mensen uit het voormalige Oostblok, zoals Polen en Letten.”

Het Leger des Heils Rotterdam vangt deze groep niet op. ”Maar we laten deze mensen natuurlijk niet in de kou staan. Onze veldwerkers bieden bijvoorbeeld een kop koffie en een deken aan, gaan daarna in gesprek en verwijzen zo iemand vervolgens door naar de juiste instantie. Niemand in Rotterdam hoeft tussen wal en schip te vallen.”

Energie tanken bij de soepbus

Het merendeel van de daklozen die Cor door de jaren heen heeft geholpen, kampte met schulden en een verslaving. Ook heeft hij mensen snel zien afglijden door het verlies van een baan, een scheiding of na het overlijden van een dierbare. Voor al deze mensen zet het Leger des Heils de soepbus in. Daklozen kunnen er een kop koffie, een kom soep en een paar boterhammen krijgen. “Verder zaken als sokken, ondergoed en een deken.”

Cor van Herpen - Leger des Heils Rotterdam

Shelterbags bieden comfort

“Inmiddels staan we een paar jaar in contact met de Sheltersuit Foundation. In het verleden hebben we al 60 Sheltersuits ontvangen.” Cor vertelt dat er nog een kleine voorraad is met het oog op de komende winter.

In juli heeft de Sheltersuit Foundation 120 Shelterbags langsgebracht bij het Rotterdamse Leger des Heils. Die ‘zomerpakken’ zijn erg belangrijk voor de organisatie. “Met de Shelterbags kunnen we direct wat comfort bieden. Verder zijn ze belangrijk voor het aangaan van een vertrouwensrelatie. De eerste stap richting verandering en herstel.”

Youp Meek
Youp Meek