logo

Honderden MBO-studenten komen in actie voor vluchtelingen

Sheltersuit

ROC's zetten zich in voor Sheltersuit

11 ROC’s door heel Nederland hebben samen met Sheltersuit de handen ineen geslagen om deze winter 3.000 vluchtelingen op Lesbos, in Sarajevo en Duinkerke warm te houden. Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie is ‘onhoudbaar’ en ‘mensonwaardig’. Sheltersuit start daarom een actie om 3.000 Sheltersuits gefinancierd te krijgen voor de kerst. De Sheltersuits (jassen die ook als slaapzak dienen) worden uitgedeeld aan kinderen en kwetsbare ouderen.

Op 18 en 19 oktober gaan alle MBO mode-studenten in heel Nederland aan de slag om Sheltersuits te fabriceren. Mode-ontwerper Omar Munie, voormalig schaatskampioen Erben Wennemars, politica Jetta Klijnsma en MBO-raad voorzitter Ton Heerts verrichten de kick-off van de actie.

Primeur: Alle ROC’s bundelen hun krachten

Nog nooit eerder hebben alle ROC’s van één opleiding hun krachten gebundeld. Honderden studenten van de mode-opleiding krijgen hierdoor de kans twee dagen lang hun kennis in praktijk te brengen.
De studenten werken hiervoor samen, net als in een echte textielfabriek. Alle scholen bij elkaar produceren 3.000 tassen, waardoor de 3.000 Sheltersuits nog deze winter uitgedeeld kunnen worden.

Studenten onder de indruk

Ter voorbereiding op de actie heeft mode-ontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer de afgelopen twee weken op alle ROC’s een ‘inspiratiessessie’ met de studenten gedaan. Bas vertelde over zijn werk als mode-ontwerper voor een goed doel, met staande ovaties en tranen in de ogen als gevolg. “Omdat ons werk zo dicht bij mode en textiel staat, raakt het de studenten enorm. Het is bijzonder om te zien hoe de studenten zich willen inzetten voor dit project. Uiteindelijk begint onze toekomst bij de jeugd.”
Maar niet alleen vanwege hun vakgebied zijn de studenten geraakt. “Tijdens de inspiratiesessies kwam ik erachter dat er veel studenten zijn die zelf gevlucht zijn voor de oorlog uit Syrië. Ik werd door hun persoonlijk bedankt met tranen in hun ogen. De emoties die er vrijkwamen, hun openheid naar mij, maar vooral die hoop die zij door ons initiatief kregen, raakte mij enorm.” aldus Bas Timmer.

AfterlightImage 3-1

Kick-off donatie-campagne Sheltersuit: 3.000 vluchtelingen warmte geven

De actie op 18 en 19 oktober is de landelijke kick-off van de campagne van Sheltersuit. Met deze donatie-campagne wil Sheltersuit de aandacht vestigen op de duizenden vluchtelingen die langs de grenzen van Europa vastzitten en de winter dienen te overleven zonder enige bescherming of dak boven hun hoofd. Het leed is ondraaglijk: kinderen zijn getraumatiseerd, raken hun ouders kwijt of bezwijken zelfs aan de gevolgen van de omstandigheden waarin ze verkeren. Met name het gebrek aan ruimte en beschutting kost mensenlevens. Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie is ‘onhoudbaar’ en ‘mensonwaardig’. Overheden doen niet genoeg. Daarom wil Sheltersuit 3.000 kinderen en kwetsbare volwassenen in Europa helpen de vrieskou te overleven met een Sheltersuit. Beginnende bij Duinkerke, Sarajevo en op Lesbos.

Sheltersuit is volledig afhankelijk van giften van donateurs, bedrijven, instellingen en particuliere fondsen. De donatie-campagne loopt van 18 oktober tot en met de kerst.

“Wereldwijd worden miljoenen mensen gedwongen om buiten in de kou te slapen. Tegelijkertijd produceert de textielindustrie miljoenen kledingstukken waarvan er dagelijks velen in de verbrandingsoven belanden. En toch kunnen we de mensen niet warm houden. Dat vind ik de omgekeerde wereld. Wij vinden dat iedereen bescherming verdient. Daarom maken wij Sheltersuits, gebruiken wij onze onderneming ter inspiratie en bieden wij een oplossing voor mensen in nood. Wij zijn mensen die mensen helpen. Om ons doel te behalen, hopen we heel Nederland in beweging te krijgen.” zegt modeontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer.

Help mee: Doneer een Sheltersuit of deel dit bericht

Met deze actie hopen we heel Nederland bewust te maken van de onmenselijke situatie in onze Europese achtertuin. Daarom willen we aan iedereen vragen onze noodoproep te verspreiden: help mee 3000 kinderen en kwetsbare ouderen de winter te overleven en doneer nu.

Willemijn van Tongeren
Willemijn van Tongeren