logo

Groot-Brittannië tweede halte op Europese Camper Tour

Camper Tour

Vanuit Hoek van Holland heeft oprichter Bas Timmer van de Sheltersuit Foundation eind december koers gezet richting de haven van Harwich. Na Duitsland was Groot-Brittannië namelijk de volgende halte tijdens de Europese Sheltersuit Tour. De ferry vervoerde een belangrijke lading: 30 sheltersuits voor Engelse en Schotse daklozen om de koude wintermaanden mee door te komen.

Twaalf ‘suits’ voor daklozen in Margate

Achter het stuur van de camper deed Bas als eerste Margate aan. In die kustplaats in het Engelse district Thanet heeft de New Life Family Church (NLFC) geld ingezameld voor daklozen: ‘rough sleepers’ in het Engels. Met de opbrengst heeft NLFC 12 sheltersuits gedoneerd aan het RISE team in Thanet. 

RISE staat voor Rough Sleeper, Intervention, Support en Empowerment. Deze organisatie zoekt daklozen op en gaat samen met de ‘rough sleepers’ na waarom het niet lukt om onderdak te vinden. Kampen ze met financiële of psychische problemen? Zijn er ernstige familieproblemen of is er misschien drugsmisbruik in het spel? Het RISE-team ondersteunt de ‘rough sleepers’ vervolgens door ze in contact te brengen met hulpverlening of door te helpen met het invullen van aanvraagformulieren. 

Sheltersuits uitdelen bij de New life Family Church

Natuurlijk kost het oplossen van complexe problematiek tijd. Daarom bivakkeren in het district Thanet momenteel nog steeds zo’n vijftien mensen ongewild op straat. De twaalf sheltersuits die Bas heeft afgeleverd zijn daarom met open armen ontvangen. Christo Beukes, voorzitter van de NLFC vat het belangrijke werk van Sheltersuit kort samen: “In this way we can make a difference to those sleeping rough this winter.”

Edinburgh inspiratie voor Enschedese Sleep Out  

Na het bezoek aan Margate is Bas met de Sheltersuit camper afgereisd naar Londen. Tijdens de kerstdagen heeft hij daar 2 sheltersuits uitgedeeld. Een kerstcadeau waar dakloze George erg dankbaar voor was: “Ik waardeer het enorm dat ik deze sheltersuit heb gekregen tijdens kerst. Dat zal ik nooit vergeten.”

DSCF7446-LR

Na het bezoek aan Londen tijdens Kerstmis, is Bas begonnen aan de tocht richting Schotland. Onderweg heeft hij Cambridge aangedaan waar hij een Sheltersuit heeft overhandigd aan een dankbare dakloze. Na een lange rit arriveerde Bas in het Edinburgh. In de Schotse hoofdstad is op 7 december 2019 de ‘World’s Big Sleep Out’ gehouden. Dat is een oproep om dakloosheid overal in de wereld een halt toe te roepen. Daarmee is Edinburgh de inspiratie voor de Sheltersuit Sleep Out van de Sheltersuit Foundation die in de nacht van 14 op 15 maart wordt gehouden in thuisstad Enschede.

Wil je meer weten over het bezoek van de Sheltersuit Foundation aan Edinburgh? Lees meer over een aantal bijzondere ontmoetingen in de volgende blog.

Youp Meek
Youp Meek