logo

Duizenden vluchtelingen zitten vast in onze Europese achtertuin

Sarajevo

Langs de grenzen van Europa

Deze winter starten wij, Stichting Sheltersuit, onze landelijke campagne met een noodoproep: Oorlogsslachtoffers lijden op dit moment in onze achtertuin. Onze Europese achtertuin. Langs de grenzen in Europa zitten zij vast en wachten al weken, maanden, zelfs jaren op hulp. Exacte aantallen zijn moeilijk te achterhalen, maar zeker duizenden vluchtelingen gaan de winter zonder onderdak tegemoet. Overheden kijken weg, maar Stichting Sheltersuit niet.

“Wij hebben via meerdere kanalen verontrustende signalen gekregen”, zegt Bas Timmer, oprichter van Sheltersuit. Volgens mensenrechtenorganisaties is de situatie ‘mensonwaardig’ en ‘onhoudbaar’; kinderen zijn getraumatiseerd, zijn hun ouders kwijt of bezwijken zelfs aan de gevolgen van de slechte omstandigheden waarin ze verkeren. Met name het gebrek aan ruimte en beschutting kost mensenlevens. “En dit speelt zich af op nog geen uur rijden van onze grens.” Daarom gaan wij deze winter 3.000 kinderen en kwetsbare volwassenen in Europa helpen de vrieskou te overleven met een warme Sheltersuit. We beginnen bij Duinkerke, Sarajevo en op Lesbos.

Weeskinderen op Lesbos 2017
Weeskinderen op Lesbos 2017

Youp Meek, fondsenwerver bij Sheltersuit, is bekend met de erbarmelijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen op Lesbos. “Het vluchtelingenkamp heeft amper voorzieningen. Ze wonen in lekkende tenten. Er zijn kinderen zonder vader of moeder en ze lopen op blote voetjes door de drek en de menselijke uitwerpselen.” Na een succesvolle campagne heeft Youp afgelopen winter samen met Bas Timmer en Ahmad Shasho op Lesbos 1.100 van Sheltersuits uitgedeeld.

Vluchtelingenkinderen op Lesbos

Uitdelen van Sheltersuits in vluchtelingenkampen
Het bezoek van Bas en de rest van het team van Sheltersuit gaf de kinderen hoop, 2017.

Maar zoals Bas Timmer al aangaf is Lesbos niet de enige locatie die om hulp schreeuwt. Duinkerke en Sarajevo kennen vergelijkbare situaties.

Duinkerke

Timmer: “Het vreemde is dat er amper over wordt geschreven in de media. Duinkerke ligt nota bene maar op 4,5 uur rijden vanaf Enschede, nog geen úúr van de grens. Frankrijk keert deze vluchtelingen de rug toe; de wekelijkse ontruimingen en inbeslagneming door de politie maakt het voor hulporganisaties onmogelijk om een kamp op te bouwen”. Meer dan 1500 mensen - voornamelijk gezinnen - verblijven daarom in de bossen van Duinkerke met weinig tot geen toegang tot water, voedsel, sanitair en onderdak. Omdat het klimaat steeds ondraaglijker wordt, maken organisaties zich met name zorgen om de vele kinderen die geen andere keuze hebben dan buiten slapen.

Sarajevo

Europa richt zich steeds meer op het versterken van Europa’s buitengrenzen, met hekken, prikkeldraad en grenswachten. Zo is er een nieuwe vluchtroute ontstaan langs Bosnië en Kroatië. Omdat de oversteek naar Kroatië in de winter te gevaarlijk wordt, zitten duizenden vluchtelingen vast in Sarajevo. Hier is alleen nog niks opgebouwd. Honderden vluchtelingen slapen daarom buiten met niets meer dan een fleecedeken. Bosnische winters zijn zwaar. Vanaf november zal de temperatuur teruglopen tot -20 en met de ijzige wind en omliggende bergen ligt de gevoelstemperatuur nog lager.

Vluchtelingenkind op Lesbos 2017

Help mee: Doneer een Sheltersuit of help ons vermenigvuldigen!

Misschien voel je je machteloos bij zoveel nood. Maar er is een manier om te helpen. Je kan Sheltersuit financieel ondersteunen door één of meerdere Sheltersuits te doneren. En je kunt helpen met het verspreiden van onze noodoproep via social media kanalen: help mee 3.000 mensen in onze Europese achtertuin de winter te overleven!

Willemijn van Tongeren
Willemijn van Tongeren