logo

De parallellen tussen outdoormerk NOMAD® en Sheltersuit

Daklozenproblematiek

Een trotse Toeareg siert het logo van het outdoormerk NOMAD®. Dit nomadische Berbervolk trekt door de steppen, woestijnen en gebergten van Noordwest Afrika. NOMAD® moedigt mensen aan om ook buiten op avontuur te gaan. Voor daklozen en vluchtelingen is buiten slapen echter geen keuze, maar een kwestie van overleven. Daarom steunt het bedrijf de missie van de Sheltersuit Foundation om deze kwetsbare mensen warmte en waardigheid te bieden.

NOMAD® Marketing Executive Roos Schaffels:

“‘Enjoy your journeys together’ is het motto van NOMAD®. Onze organisatie moedigt mensen aan erop uit te trekken. Van een gezellig weekendje kamperen dichtbij huis tot een lange reis naar verre, onbekende streken. Zowel bij aangename temperaturen als onder slechte weersomstandigheden. Onze duurzame producten zijn voor mensen die vrijwillig onder de sterren verblijven. Van slaapzakken tot rugzakken, van slaapmatten tot tenten. 

We steunen de Sheltersuit Foundation vanwege de vele raakvlakken die we met dit goede doel hebben. In hun atelier worden prachtige producten gemaakt die warmte, waardigheid en bescherming bieden aan daklozen en vluchtelingen. Voor deze groepen draait het natuurlijk om overleven in de buitenlucht, ongeacht de omstandigheden. Daarom steunen we dit initiatief van harte.”

8forAid en Slaapzakkenactie

“We waren betrokken bij het 8forAid event, waarbij mensen wereldwijd buiten slapen om aandacht te vragen voor dakloosheid. De eerste 100 deelnemers die 100 euro of meer hebben ingezameld, krijgen 50% korting op een NOMAD®-product naar keuze.

Verder zijn we op 14 augustus een slaapzakken actie gestart bij NOMAD® om oude slaapzakken voor Sheltersuit in te zamelen. Iedereen kan zijn oude slaapzak doneren aan Sheltersuit en krijgt vervolgens 50% korting op een nieuwe slaapzak in de NOMAD® webshop. Meer informatie over deze actie is te vinden op www.nomad.nl/nl.”

Kampeerder en buitenmens

“NOMAD® bestaat uit een team van 15 betrokken medewerkers. Ik werk er sinds januari en heb er mijn draai helemaal gevonden. Als kind ging ik graag kamperen met mijn ouders en die traditie zet ik tegenwoordig voort met een groep vrienden. In mijn vrije tijd zoek ik graag de mooie, groene delen van Nederland op. 

Verder vind ik NOMAD® interessant vanwege mijn studie Communicatie waarin mijn focus lag op brand management. Veel mensen kennen de naam NOMAD®, maar ze weten niet dat het een Nederlands merk is dat al sinds 1978 bestaat.

Veel nieuwe merken proberen bij hun start een verhaal te vertellen. Een ‘story’ die soms wat gemaakt overkomt. NOMAD® kent echter een authentiek verhaal. Een tijdje geleden belde er bijvoorbeeld een klant op naar onze servicedesk. Hij had al 15 jaar een NOMAD®-tent, maar onlangs was er een scheurtje ontstaan in het materiaal. Wij hebben die tent toen voor hem gerepareerd. Commercieel gezien misschien niet zo verstandig, maar het geeft wel aan dat klantgerichtheid en duurzaamheid belangrijk voor ons is.”

Sociaal en duurzaam ondernemen

“Dat is trouwens weer een ander raakvlak met Sheltersuit. De pakken voor daklozen worden gemaakt van restmaterialen en gerecyclede producten. Wij proberen dat ook zoveel mogelijk te doen. Voor onze 2020-collectie hebben we bijvoorbeeld 347.552 PET-flessen gerecycled en gebruikt.

Wij behandelen een deel van de producten bovendien met Polygiene en Nikwax. Dat maakt het materiaal extreem waterdicht en ook gaat het bacterievorming tegen. Dat betekent dat je veel minder wasbeurten nodig hebt en dat gaat verspilling van water tegen. 

In de social factory van Sheltersuit werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, terwijl onze producten hoofdzakelijk in Azië worden geproduceerd. Daar werkt NOMAD® met partners die voldoen aan het BSCI-keurmerk. Dat is een gedragscode om betere arbeidsomstandigheden voor werknemers te realiseren. Denk aan voldoende pauzes, een minimumloon en een veilige werkvloer.

Uiteindelijk verkopen wij onze producten via bekende Nederlandse outdoorwinkels en onze eigen webwinkel. We zijn vooral actief op de Nederlandse en Duitse markt, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en België krijgen we voet aan de grond. 

Sheltersuit en NOMAD® matchen dus op het gebied van sociaal en duurzaam ondernemen. Mogelijk gaan we de samenwerking in de toekomst intensiveren.”

‘Afstand doen’ van herinneringen

“Op 14 augustus zijn we gestart met onze slaapzakken actie. Bij NOMAD® begrijpen we dat iemand het mogelijk moeilijk vindt om afstand te doen van een reisproduct als een slaapzak. Het staat immers symbool voor al je reizen. Het roept mooie herinneringen op. 

Toch vragen we je om je oude slaapzak naar de Sheltersuit Foundation op te sturen. Je helpt er iemand mee die noodgedwongen op straat moet overleven.”

Youp Meek
Youp Meek