logo

Daklozen een gezicht geven

Sheltersuit

Hospitality en service. Daar draait het om in het werk van Marieke Riewald en haar collega’s. Marieke is General Manager van City Hotel Hengelo, dat onderdeel uitmaakt van Eden Hotels Nederland. “Wij bieden onze gasten een warm onderkomen, maar helaas heeft niet iedereen structureel onderdak.” Om de daklozen- en vluchtelingenproblematiek zichtbaarder te maken, ‘slaapt’ ze graag een nacht op de Oude Markt tijdens de Sheltersuit Sleep Out. 

“We moeten beter voor elkaar zorgen”, vervolgt Marieke. Ze omschrijft vluchtelingen en mensen die op straat leven als ondergeschoven kindjes in onze maatschappij. Ze waardeert dat de Sheltersuit Foundation deze mensen een gezicht geeft. “Op straat leven gun je niemand.” Marieke hoopt daarom op structurele oplossingen voor deze kwetsbare groepen. Zolang die niet in zicht zijn, zijn de Sheltersuits harder nodig dan ooit.

City Hotel steunt Sheltersuit Foundation

Grondlegger van Eden Hotels Nederland is Sjoerd Dijkstra. Ter gelegenheid van zijn afscheid in 2007 als actief hotelier is de Sjoerd Dijkstra Foundation opgericht. Marieke legt uit dat deze organisatie betrokken is bij maatschappelijke projecten op het gebied van de gastvrijheidsindustrie. Het doel? Het versterken van de positie van kwetsbare groepen in binnen- en buitenland. Om die reden probeert City Hotel Hengelo ook geld in te zamelen voor de Sheltersuit Foundation.

"Ook kunnen we de Sheltersuit Foundation in het hotel promoten via verschillende kanalen.”

“We gaan arrangementen aanbieden, waarvan een percentage naar Sheltersuit gaat”, zegt Marieke. In het City Hotel kunnen bedrijven ook vergaderingen beleggen. “Tot eind mei gaat vijftig procent van de opbrengst naar de Sheltersuit Foundation.” Een ander idee is het benaderen van vaste gasten om een bedrag te doneren. “Ook kunnen we de Sheltersuit Foundation in het hotel promoten via verschillende kanalen.”

Hart voor duurzaam ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen vindt Marieke belangrijk. “We proberen producten en ingrediënten voor de keuken lokaal in te kopen. Denk aan biologisch geteelde gewassen en kip met een hoge ‘Beter Leven’ score. Natuurlijk moet het kostentechnisch allemaal wel uit kunnen.”
Marieke zegt dat er binnen het hotel ook aandacht is voor de thema’s energie en afvalstromen. “Dat zie ik ook terug bij de Sheltersuit Foundation. Zij maken mooi gebruik van restproducten voor hun pakken.”

Marieke heeft voor de Sheltersuit Sleep Out een ambitieus doel. Ze probeert een geldbedrag in te zamelen waarvan 4 Sheltersuits gemaakt kunnen worden. “Gelukkig heb ik een groot netwerk, dus dat gaat goedkomen!”

Youp Meek
Youp Meek
Sheltersuit Sleep Out