logo

Afgelopen jaar was geweldig; dit jaar nog meer warmte!

Sheltersuit

2018 was een geweldig jaar

Na alle oliebollen en gezelligheid is het weer tijd om aan de slag te gaan. Het klinkt wellicht wat cliché, maar we liegen er niet om: 2018 was voor ons een jaar om nooit meer te vergeten. Zo waren we door heel Nederland te zien, hebben we de koning mogen ontmoeten en hebben honderden leerlingen ons geholpen met het maken van Sheltersuit tassen. 2018 was een jaar waarin er veel uitdagingen op ons af kwamen van organisatorische aard. Het succes van Stichting Sheltersuit bracht ons veel goeds, maar ook een snelle groei. Dit vereiste een omschakeling van een kleine idealistische stichting naar een professioneel georganiseerde stichting.

Sheltersuit goes viral!

Er zijn zoveel mensen om ons heen opgestaan om ons te helpen, mensen die hun geld of slaapzak hebben gedoneerd, We waren door heel Nederland te zien, in kranten en bladen, op digitale borden en meerdere malen op TV en op de radio!

Sheltersuit Campagne
Posterscope en Ngage media hebben een Digital out of home campaign met ons gemaakt en laten deze kosteloos voor ons draaien op vele stations en pleinen in Nederland

Bezoek van de Koning aan Sheltersuit
Zelfs de koning sprak vol trots over Sheltersuit tijdens het jaarcongres van netwerkorganisatie "De Maatschappij". Wat iedereen niet durfde te dromen, deed hij toch, hij heeft een Sheltersuit aangetrokken en mee naar huis genomen

Lesbos

We hebben begin dit jaar 1.100 sheltersuits kunnen uitdelen in Lesbos. Door overvolle vluchtelingenkampen op Lesbos worstelen duizenden volwassenen en kinderen in geïmproviseerde tenten met de kou. Voor de kinderen zijn speciale Sheltersuits ontworpen met broekspijpen, zodat ze makkelijk kunnen bewegen en de hele dag een Sheltersuit kunnen dragen. Daarnaast hebben wij met dit resultaat in Enschede negen statushouders een contract kunnen aanbieden. Dit werd opgepakt door wereldwijd platform AJ+ en mochten we op de koffie bij Loretta en Quinty van Koffietijd.

Uitdelen Sheltersuits op Lesbos
Bas werd ontvangen door kinderen die met plezier de vrachtwagen met Sheltersuits hielpen uitladen

#Ikgeefjewarmte campagne

In oktober ging onze nieuwe campagne #ikgeefjewarmte van start: 3000 Sheltersuits voor mensen in nood langs de grenzen van Europa. We hebben de campagne gelanceerd met een landelijke actie; Bas on tour, samen met bekende Nederlanders bezocht hij 11 ROC scholen. De leerlingen hielpen ons twee dagen om maar liefst 1650 Sheltersuitbags, de tas waar de Sheltersuit in opgeborgen wordt, te maken.

Bas samen met Erben Wennemars tijdens de ROC Naaidagen
Bas samen met Erben Wennemars tijdens de ROC Naaidagen

Slaapzakinzamelingsactie

De eerste locatie van de campagne was bekend, Sarajevo, Bosnië: mensen zaten vast, er was weinig opvang en men sliep in verlaten gebouwen. We hadden alleen nog extra slaapzakken nodig voor de productie van de Sheltersuits. Tubantia bood haar hulp aan en plaatste een noodoproep in de krant. Zij volgden ons naar Sarajevo en maakten een reportage van de reis van een slaapzak uit Borne naar Sarajevo.

Omroep MAX heeft voor Hallo Nederland een heel mooi item gemaakt over onze slaapzakinzamelingsactie voor Sarajevo. Radiozender en online crowdfunding platform Sublime FM / Sublime Doing heeft ons opgenomen als project en een week lang radio aandacht aan ons besteed.

Sarajevo

Toen was het moment daar, we hadden genoeg donaties voor 650 pakken! We gingen naar Sarajevo, waar inmiddels al 10 centimeter sneeuw lag. De oorlogsslachtoffers die Bas aantrof zijn zonder uitzondering ongelofelijk blij met hun Sheltersuit. Een heel aantal vluchtelingen vervolgt daarom binnenkort hun reis richting de Kroatische grens, omdat ze weten dat ze het niet meer koud zullen hebben. Overdag wordt de Sheltersuit als jas gedragen, s‘ avonds met de aanritsbare slaapzak vormt hij een behaaglijk en wind- en waterdicht onderkomen. De vreugde onder de ontvangers is groot. “Hier doen we het allemaal voor. Het is zulk dankbaar werk en de mensen zijn zo ongelofelijk blij met dit pak”.  Al die blije gezichten.. het werd ons wederom duidelijk; een Sheltersuit redt levens.

Grote plannen voor 2019

Onze #ikgeefjewarmte campagne loopt uiteraard nog steeds. We zijn nog steeds dringend op zoek naar donaties. We zullen snel naar een volgende locatie gaan, de Griekse eilanden.
Wij voelen ons enorm gesteund door de vele mensen die ons een warm hart toedragen. Graag willen wij ook in 2019 deze warmte verder verspreiden. Daarvoor hebben wij de volgende ambities geformuleerd:

- Wij gaan honderden Sheltersuits uitdelen op de Griekse eilanden!

-  We willen dit jaar naar zo'n 5000 pakken. We hebben de behoefte gezien in de kampen in Griekenland en Bosnië. De behoefte aan warmte blijft onverminderd groot

- Daarnaast willen we ons meer gaan inzetten om daklozen in Nederland te helpen. We onderzoeken op dit moment hoe we dat het beste kunnen doen

- We gaan ons verder richten op arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door ervaring op te doen bij de Sheltersuit Foundation maken zij meer kans op een vaste vervolgbaan

- We gaan samenwerken met Square foundation: hierdoor krijgen we veel van de achtergebleven festival slaapzakken

- Het verder verbeteren van onze interne organisatie, zodat iedereen zich voor de volle 100% met plezier kan inzetten!

Willemijn van Tongeren
Willemijn van Tongeren