logo

650 slachtoffers in Sarajevo blij met hun Sheltersuit

Sarajevo

De enige manier om warm en droog te blijven

Ondanks een dag vertraging in verband met sneeuwval, heeft Bas Timmer, mode-ontwerper en initiatiefnemer van Sheltersuit op diverse plaatsen in Sarajevo de eerste honderden Sheltersuits uitgedeeld aan oorlogsslachtoffers. Deze Sheltersuits zijn voor de meeste van hen de enige manier waarop zij warm en droog de nacht kunnen doorbrengen.

De 650 Sheltersuits zijn gemaakt in diverse maten, van kindermaat tot en met alle mannenmaten. Naar verwachting zullen alle Sheltersuits in een tijdsbestek van twee dagen zijn uitgedeeld. Hierna zal Bas vertrekken naar een vluchtelingenkamp in Chios (Griekenland), om daar de situatie in kaart te brengen en daar de productie van de Sheltersuits zoveel mogelijk op af te stemmen.

Slechte weersomstandigheden leiden tot vertraging

Bas Timmer zou eigenlijk al de 20e december starten met uitdelen. Helaas besliste de Bosnische luchtverkeersleiding dat zijn vliegtuig niet in Tusla kon landen in verband met het weer en moest hij noodgedwongen in Boedapest (Hongarije) landen. Een dag later is hij alsnog in Sarajevo aangekomen en direct gestart met de distributie. De weersomstandigheden ter plaatse zijn inderdaad bijzonder slecht.

De vluchtelingen die in de stad verblijven, worden zeer mondjesmaat gevoed. Onderdak vindt men noodgedwongen in verlaten gebouwen.“Het is onvoorstelbaar. Dit zijn echt mensonterende toestanden. De hulpverleningsorganisaties ter plaatse hebben onvoldoende middelen, maar doen hard hun best. Er is al veel sneeuw gevallen en de weersvoorspellingen beloven dat de temperatuur komende week verder zakt. We zijn geen dag te vroeg gekomen. Ik ben zo blij dat we voor deze mensen het leven een beetje dragelijker kunnen maken door ze warmte en een beetje bescherming te bieden”, vertelt Timmer.

“Het is nu helaas wel duidelijk dat we niet genoeg Sheltersuits bij ons hebben om iedereen te voorzien. Het liefst zou ik volgende week terugkomen met een volgende lading”.

Grote vreugde bij ontvangers

De oorlogsslachtoffers die Bas aantreft zijn zonder uitzondering ongelofelijk blij met hun Sheltersuit. Een heel aantal vluchtelingen vervolgt daarom binnenkort hun reis richting de Kroatische grens, omdat ze weten dat ze het niet meer koud zullen hebben. Overdag wordt de Sheltersuit als jas gedragen, s‘ avonds met de aanritsbare slaapzak vormt hij een behaaglijk en wind- en waterdicht onderkomen. De vreugde onder de ontvangers is groot. “Hier doen we het allemaal voor. Ik hoop dat alle donateurs de beelden straks kunnen zien in de krant. Het is zulk dankbaar werk en de mensen zijn zo ongelofelijk blij met dit pak”.

Sheltersuits uitdelen in Sarajevo

“Een grote glimlach op elk gezicht, omdat ze weten dat ze het nu niet meer koud hoeven te hebben. Dat gun je toch ieder mens? Super dat ik hier kan zijn om zoveel mensen onze Sheltersuit te geven” Bas Timmer

Onderdeel van grote Sheltersuit campagne

Deze actie in Sarajevo is onderdeel van de ambitie van de stichting om deze winter 3000 pakken te produceren en uit te delen onder oorlogsslachtoffers in Sarajevo en Chios. Hiervoor is momenteel een grote campagne en inzamelingsactie gaande. Honderden particulieren uit Enschede doneerden al hun oude slaapzakken. Deze slaapzakken worden in het atelier in Enschede samen met water- en winddicht materiaal hergebruikt en vermaakt tot een Sheltersuit: een combinatie van jas, aanritsbare slaapzak en opbergzak. De opbergzakken zijn in oktober door 1000 studenten van 11 ROC’s in Nederland genaaid. Wind- en waterdicht materiaal is restmateriaal dat is gedoneerd door diverse producenten van hoogwaardige kunstvezels. De Sheltersuits worden geproduceerd in het eigen atelier door 14 voormalig vluchtelingen, die in loondienst zijn van Sheltersuit, alsmede 86 vrijwilligers.

Next stop: Chios

Niet alleen in Bosnië, maar ook in Griekenland zijn de problemen voor vluchtelingen nog steeds heel groot. Vorig jaar heeft Sheltersuit op Lesbos twee distributies gerealiseerd, maar er zijn nog meer eilanden waar de leefomstandigheden mensonterend zijn. Bas Timmer vertrekt daarom op 23 december naar Chios om daar met eigen ogen de situatie te bekijken.

Geld nodig

Om de omstandigheden van deze slachtoffers te verzachten wil Bas Timmer ze warmte brengen. Hiervoor heeft Sheltersuit alle mogelijke hulp nodig. Alhoewel momenteel veel materiaal gedoneerd wordt, heeft Stichting Sheltersuit ook geld nodig. Dit geld is nodig voor productie, transport en huisvesting van te bekostigen.

Willemijn van Tongeren
Willemijn van Tongeren