650 Sheltersuits worden met de kerst uitgedeeld in Sarajevo

Het transport is vertrokken

Op 20 en 21 december gaan wij zo’n 650 Sheltersuits uitdelen aan voornamelijk Syrische vluchtelingen in Sarajevo, Bosnië. Deze slachtoffers van oorlog, waaronder gezinnen met kinderen, verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in leegstaande gebouwen of in tenten. Omdat het kwik de komende maanden ca. -20 graden kan bereiken, hebben wij hard gewerkt om zoveel mogelijk Sheltersuits gereed te krijgen. Het transport is 13 december vertrokken om de pakken nog voor de kerst uit te kunnen delen.

De omstandigheden waaronder de vluchtelingen in Sarajevo leven zijn zwaar. De hulporganisaties in Sarajevo zijn onvoldoende in staat om deze mensen te voeden, onderdak te bieden en warm te houden. Zo’n 500 slachtoffers verblijven in kampen aan de rand van de stad en nog eens 200 mensen leven op straat en verblijven noodgedwongen in leegstaande, niet verwarmde gebouwen in de stad.

Distributie 20 en 21 december

Het transport is op 13 december al vertrokken uit Enschede. Oprichter en mode-ontwerper Bas Timmer zal ter plaatse de pakken uitdelen aan 650 vluchtelingen, zowel kinderen als volwassenen. ‘Het is een schrijnend tafereel. Deze mensen kunnen geen kant op en zijn volledig afhankelijk van voedselgiften die door hulporganisaties worden uitgedeeld. Met de ingetreden kou is het mensonterend zoals deze mensen moeten leven. Ze zijn volledig overgeleverd aan de elementen. Wij zijn blij dat we ze in ieder geval een beetje warmte kunnen geven, zodat ze niet doodvriezen.’, aldus Timmer. Er wordt samengewerkt met een lokale hulporganisatie, AidBrigade, die beschikt over de benodigde kennis ter plaatse om zo het uitdelen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ambitie: 3.000 slachtoffers helpen de vrieskou te overleven

Deze distributie is onderdeel van onze ambitie om deze winter 3.000 pakken te produceren, bijna 2.000 meer dan in 2017. Hiervoor zijn wij een grote campagne gestart, waar inmiddels diverse partijen aan meewerken. Inmiddels hebben honderden particulieren uit Enschede hun oude slaapzakken al gedoneerd na een inzamelingsoproep van regionale media. Deze slaapzakken worden in ons atelier in Enschede samen met water- en winddicht materiaal hergebruikt en vermaakt tot een Sheltersuit: een combinatie van jas, aanritsbare slaapzak en opbergzak. De opbergzakken zijn afgelopen weken door 1.000 studenten van 11 ROC’s in Nederland genaaid. Wind- en waterdicht materiaal is restmateriaal dat is gedoneerd door diverse producenten van hoogwaardige kunstvezels. De Sheltersuits worden geproduceerd in het eigen atelier door 14 voormalig vluchtelingen, die nu in loondienst zijn van Sheltersuit, alsmede 86 vrijwilligers.

Keuze voor Sarajevo

Met het sluiten van de grenzen door de autoriteiten, zijn duizenden gevluchte Syrische gezinnen niet in staat om in EU landen een beter onderkomen te vinden. De autoriteiten hebben aan de grens vluchtelingenkampen gebouwd, maar in Sarajevo is dat nog niet gelukt. Vluchtelingen leven daar op straat, in tenten en in leegstaande gebouwen, onder zeer primitieve omstandigheden. Sheltersuits wil hen deze winter in ieder geval warm houden door middel van 650 sheltersuits..

Vluchtelingen zoeken onderdak in een verlaten gebouw in Sarajevo. Foto: Amel Emric/AP, NRC.Vluchtelingen zoeken onderdak in een verlaten gebouw in Sarajevo. Foto: Amel Emric/AP, NRC.

Volgende campagne actie

Niet alleen in Bosnië, maar ook in Griekenland zijn de problemen voor vluchtelingen nog steeds heel groot. Vorig jaar hebben wij, in samenwerking met Movement on the Ground en WakaWaka Foundation, op Lesbos twee distributies gerealiseerd. Maar er zijn nog meer eilanden waar de leefomstandigheden mensonterend zijn. Onze oprichter Bas Timmer vertrekt daarom na het uitdelen van de Sheltersuits in Sarajevo op 23 december naar Chios om daar met eigen ogen de situatie te bekijken. „Daar wonen 2.000 mensen in geïmproviseerde kampen. Ik ga daar de hulpvraag in kaart brengen en hoop snel naar Chios terug te kunnen, mét Sheltersuits”, aldus Timmer.

Geld nodig

Om de omstandigheden van deze slachtoffers te verzachten wil Bas Timmer ze warmte brengen. Alhoewel momenteel veel materiaal gedoneerd wordt, zijn er ook donaties nodig. Dit geld is nodig voor productie, transport en huisvesting van te bekostigen.

Willemijn van Tongeren
Willemijn van Tongeren