logo

600 pakken uitgedeeld aan daklozen in Nederland

Sheltersuit

De strijd tegen het coronavirus is in volle gang. Wie in een groepje van drie of meer bijeen is, maar geen 1,5 meter afstand houdt, kan op de bon geslingerd worden. Met deze strengere maatregelen probeert de overheid de verspreiding van het virus tegen te gaan: zo beschermen we ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Maar hoe staat het eigenlijk met onze kwetsbare daklozen?

Aantal opvangplekken slinkt

“Vanwege de corona-crisis hebben opvanghuizen momenteel minder plaats voor daklozen”, legt Bas Timmer uit. “Mensen moeten immers afstand houden. Ook zijn er daklozen die geen gebruik durven maken van de opvang uit angst voor het virus.” Het gevolg? Het aantal daklozen dat op straat slaapt, groeit snel.

“Vele daklozen hebben een matige tot slechte gezondheid”

“Vele daklozen hebben een matige tot slechte gezondheid”, vervolgt Bas. “Ze moeten buiten slapen bij temperaturen die rond het vriespunt liggen.” Verder is er het probleem van de persoonlijke hygiëne. Regelmatig de handen wassen om corona op afstand te houden is er voor een dakloze niet bij. “Een cafe binnen wippen voor een vlugge wasbeurt gaat niet. De horeca heeft de deuren voorlopig gesloten.”

Ken jij iemand in jouw omgeving die in deze moeilijke tijden een Sheltersuit nodig heeft? Laat het ons weten door dit formulier in te vullen. Dan zorgen wij dat de pakken bij zoveel mogelijk mensen in nood terechtkomen. 

600 pakken uitgedeeld aan daklozen in Nederland

Race tegen de klok

Achter het stuur van de Sheltersuit camper doet Bas daarom verschillende Nederlandse steden aan. Hij levert pakken af bij stichtingen en opvangcentra, omdat deze instanties weten wie een Sheltersuit nodig heeft. Het is een race tegen de klok.

De eerste halte is De Regenboog Groep in Amsterdam waar Jorn hulpverlener is. Jorn: “Onze grootste uitdaging is dat we mensen kunnen blijven helpen met alle beperkingen die er aan komen. We benaderen bekenden van wie we weten dat ze buiten overnachten met de vraag of ze een pak nodig hebben. We krijgen gelukkig terug dat de pakken ideaal zijn voor het ruwe buitenleven, ook omdat je snel weg kunt lopen in geval van nood."

Hulpverlener Jorn van De Regenboog Groep.Hulpverlener Jorn van De Regenboog Groep.

Het Leger des Heils in Rotterdam is de tweede plaats waar Bas stopt. In totaal heeft hij op verschillende locaties in Amsterdam en Rotterdam 250 pakken afgeleverd. “De pakken reiken in de Sheltersuit camper tot aan het plafond.” De stichting beschikt over een voorraad van zo’n 900 Sheltersuits en het sociale atelier draait op volle toeren om extra pakken te maken.

Sheltersuits overhandigen aan het Leger des Heils in Rotterdam.
Sheltersuits overhandigen aan het Leger des Heils in Rotterdam.

Bas: “De telefoon staat roodgloeiend. Het zijn allemaal mensen die ons willen helpen. Van marketeers tot designers. Ook vermogende particulieren schenken gul. We zijn dankbaar voor elke donatie, eenmalig of periodiek.”

GEEF VOOR DAKLOZEN IN NEDERLAND

Youp Meek
Youp Meek